Scouting Wesselgroep
Vlaardingen

Bezoek adres
Broekpolderweg 249c
3138 HA Vlaardingen

Klik hier voor een uitgebreide route omschrijving

Verslagen => Troj in Bosnie

Dat Troj een duizenpoort is en zich voor 200% inzet als vrijwilliger is bij vele wel bekend, maar vele weten niet dat Troj ook buiten scouting zeer actief is als vrijwilliger. Hieronder zijn verslag van een indrukwekkende week in Bosnie. We geven het woord aan Troj.

Troj: Het is echt een hele mooie maar zeker ook een indrukwekkende week geweest. Ik heb veel mogen meemaken wat ik niet snel zou vergeten.

Toen we op de basisschool aankwamen zagen we gelijk dat er veel moest gebeuren. Samen met mijn klas hebben we besloten om de gymzaal, kleedkamers, materialenhokken en het schoolplein aan te pakken. Ook constateerde we dat er maar een beperkt aantal materialen aanwezig waren. Beperkt is daar dus heel beperk, op scouting hebben we nog meer materialen om mee te sporten. Deze school had maar 1 bal die echt goed was om mee te kunnen spelen.

We zijn de eerste dag gelijk alles van de muren gaan halen. De muren brokkelde, er zat schimmel op alles was grijs en vies. We hebben de eerste dag alle muren kunnen schuren en gaten kunnen vullen. De kogelgaten zaten namelijk nog in de muren. Dit was een akelig gezicht. In Bosnië worden de mensen iedere dag geconstateerd met de oorlog. In ieder huis vind je nog iets terug van de Oorlog die daar heeft plaatsgevonden alle muren zitten vol met kogelgaten.

De tweede dag hebben we alle muren geschilderd en ook al meteen figuren op de muren beschilderd. Zelf had ik de kleedkamers tot mijn beschikking en kon het niet laten om een zeilboot te maken met op het zeil 921 kleine aandenken aan de Wesselgroep die mij goed heeft gesponsord hierbij nogmaals veel dank.

De gymzaal hebben we helemaal leeg gehaald en de klimrekken geschuurd en ook opnieuw gelakt.

We hebben 1 dag een excursie gehad door Bosnië. Hier zijn we naar een kindertehuis gegaan. Ik ben geschrokken hoe de kinderen daar leven. Door de oorlog is er veel armoede, de staat betaald daar niet voor de zorg van deze kinderen. Er leefde in dit kindertehuis ongeveer 120 kinderen van 0 tot 21 jaar oud. Deze kinderen zijn in dit tehuis gekomen omdat de ouders om zijn gekomen door de oorlog, ouders niet meer voor de kinderen kunnen zorgen van wegen geld gebrek of de ouders hebben PTSS “ posttraumatische Stressstoornis” hierdoor raken de ouders aan de drank en raken verslaafd en uiteindelijk overlijden de ouders. In dit kindertehuis hebben we veel spullen en materialen kunnen afleveren. Hier waren de kinderen heel dank baar voor en lieten ze merken door een optreden.

Ook zijn we naar de olympische schans gegaan wat een belangrijke rol heeft gespeeld in de oorlog. Hier zijn heeeeeeel veel

Moslim gezinnen geëxecuteerd op de winnaars blokken 1,2 & 3. Hier even stil te hebben gestaan zijn we door gereden naar het hotel waar alle spelers verbleven tijdens de olympische winterspelen van 1984. In dit hotel zijn moslims gevlucht en hebben hier ongeveer 1,5 week uitgehouden. Na deze tijd hadden ze geen voorraad van eten meer en ook geen munitie. De mannen zijn geëxecuteerd tegen een blok aan en de vrouwen en kinderen zijn naar boven verplaatst. Wanneer iedereen boven was is het hotel in de fik gestoken.De laatste dag was de dag van de oplevering. Alle puntjes werden op de I gezet. We hebben het schoolplein een make over gegeven met nieuwe beschilderingen, hardloopbaan, bandenspeeltuin, nieuwe goals, nieuwe baskets, en nog veel meer.

We hebben gedurende de hele week naast het werken in de school ook sport activiteiten gegeven aan de kinderen. Tijdens de oplevering hadden we mega veel ballonnen opgeblazen waarmee we het feest opende. Het dorp was uitgelopen om te zien wat wij allemaal voor deze kinderen gedaan had. Dit was een heel mooi moment!!

Ik zou nog veel langer door kunnen praten over deze hele mooie ervaring maar dat gaat dan ook echt heel lang duren haha.

Ik wil jullie nogmaals bedanken voor het steunen van dit mooie doel. De kinderen hebben er echt veel aan. Ze kunnen weer normaal sporten op een educatieve manier. Ook zijn er genoeg schoolspullen geleverd waar jullie aan hebben mee betaald. Ik kan jullie verzekeren dat het geld goed besteed is!!!!

Nogmaals echt heel erg bedankt voor het sponsoren van dit mooie doel!

Met veel liefs,

Troj