Scouting Wesselgroep
Vlaardingen

Bezoek adres
Broekpolderweg 249c
3138 HA Vlaardingen

Klik hier voor een uitgebreide route omschrijving

Opleiding => Varen (CWO) => Zeil Simulator

Stand van de zeilen

Binnenkort staat voor de CWO-ers stand en bediening van de zeilen op het programma. Dat is altijd een lastig onderwerp, omdat de zeilen een bepaalde stand (hoek) ten opzichte van de wind moeten hebben. Het moeilijke daaraan is dat die hoek ook nog eens afhankelijk is van de koers die het schip vaart. Vandaar dat we de volgende indeling maken:

aan de wind - halve wind - ruime wind - voor de wind.

In de praktijk is een goede vuistregel bij de drie eerste koersen dat je de zeilen langzaam steeds een beetje strakker zet totdat ze goed gevuld zijn met wind en dus er geen plooien meer te zien zijn. Met name achter de mast kun je dat goed zien in het grootzeil. Op de PC kun je dat tegenwoordig heel goed oefenen, met een flash programma dat we vonden op de Volvo Ocean Race Site.


Als je op de knop "take the helm" drukt kom je op dit scherm terecht. Adjust sail is de knop om de grootschoot te bedienen, adjust rudder is de knop van het roer. Links onderaan zie je de bootsnelheid in knopen. ( 1 knoop is ongeveer 1,61 km/uur) , daarnaast de windsnelheid en richting.

Deze laatste twee bepaalt het programma zelf en die kun je niet veranderen tenzij je het programma opnieuw start. De bedoeling is dat je de boot zo snel mogelijk laat varen, daarvoor kun je werken met het roer en de grootschoot gezamelijk. Handiger voor het CWO onderdeel stand van de zeilen is, om een vaste koers van de boot te nemen en de zeilstand zo goed mogelijk te maken. Dan leer je het beste welke zeilstand erbij hoort. Onthoudt dus goed welke zeilstanden je moet gebruiken bij:

aan de wind - halve wind - ruime wind - voor de wind.

Klik op het plaatje om te beginnen