Scouting Wesselgroep
Vlaardingen

Bezoek adres
Broekpolderweg 249c
3138 HA Vlaardingen

Klik hier voor een uitgebreide route omschrijving

Boten Kennis => Vletten

Bij Scouting Wesselgroep hebben we veel spelactiviteiten op en rond het water voor alle 10+ jaar speltakken; de Orka’s, Waterscouts en Explorers.

De lelievletten zijn natuurlijk bedoeld om mee te zeilen maar ze zijn ook zo ingericht dat er mee kunt roeien en wrikken. Dit zijn technieken die de scouts bij ons leren net als het bomen en jagen met een boot.
In de zomer gaan we er vaak op uit met de vletten. We gaan dan bijvoorbeeld een stukje roeien, dit vindt niet iedereen zo'n leuke klus want het is best wel zwaar een boot van meer als 1000 kilo voortbewegen, maar de wat oudere scouts die al wat meer spierkracht hebben maken er af en toe een wedstrijdje van.

Maar bijna elke dag gaan we zeilen, dat doen we dan bij ons in de buurt op de Foppenplas. Zeker als het een warme dag is met een bries, kun je er heerlijk vertoeven. Maar naast zeillessen doen we er ook zeilspelen. Zo leren we de scouts varen onder de knie te krijgen. In de wintermaanden krijgen ze wat theorielessen waarna ze dat in de zomer kunnen laten zien met het zeilen.

Op de Foppenplas kamperen we ook op het Scoutingeiland, dat eiland heet nu zo omdat het door de waterscoutinggropen uit de omgeving druk gebruikt wordt. Eénmaal per jaar proberen we dan een zeilwedstrijd te organiseren voor een aantal groepen, zodat ze zich met elkaar kunnen meten. De Foppencup organisren we met andere waterscoutinggropen uit de omgeving. Het is een waterweekend dat tot doel heeft dat de kinderen van verschillende groepen elkaar leren kennen. Dat is dat aan het begin van het vaarseizoen altijd weer een leuk weekend voor de scouts.

Naast de Foppencup is er nog een regionale competitie, namelijk de 12 uurs race in Den Briel. Hier strijden dan een aantal scoutinggroepen uit de regio gedurende 12 uur achter elkaar, tegen elkaar. En dit allemaal zonder hulp van leiders want dit moeten ze zelf kunnen.

Hier vind u alle informatie over de lelievlet. Van de kleuwval tot de leuver. Tevens zijn er handige weetjes opgenomen. Bijvoorbeeld wat te doen bij het omslaan en hoe onderhoud ik zo’n boot.

Aanverwante links:

Junior vlet: www.juniorvlet.nl
Landelijk admiraliteit lelievlet: www.waterwerk.scouting.nl/
Vlettenparade op waterscouting.com: www.waterscouting.com/
Zeilnummers en eigenaren: www.zeilnummers.nl